Надання інформації та обслуговування споживачів – українською мовою

07.12.2020

Відповідно до статті 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» (далі – Закон) підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи-підприємці та інші суб’єкти господарювання, що здійснюють обслуговування споживачів та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, з 16 січня 2021 року надання інформації та обслуговування має здійснюватися державною мовою, персональне обслуговування споживача іншою мовою може здійснюватися лише на його прохання.

Таким чином усі виробники (виконавці, продавці) всіх форм власності повинні надавати споживачам інформацію про вироби (товари), роботи чи послуги виключно українською мовою. Водночас інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.

Крім цього, у відповідності до статті 49 Закону, з метою сприяння функціонуванню української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови (далі – Уповноважений). Уповноважений здійснює свою діяльність незалежно від інших державних органів та посадових осіб.

З метою реалізації покладених на нього завдань Уповноважений, зокрема, розглядає скарги на дії підприємств, установ і організацій всіх форм власності, юридичних і фізичних осіб щодо дотримання вимог законодавства про державну мову, затверджує форму акта про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови, а також форму протоколу та постанови тощо.

Разом з цим, Держпродспоживслужба Кіровоградщини звертає увагу споживачів: у разі порушення Ваших прав на отримання інформації українською мовою, звертайтеся до управління захисту споживачів, заповнивши форму скарги за цим посиланням та надіславши її на електронну адресу: gudpss@kr.consumer.gov.ua ; м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84.

Джерело: офіційний сайт головного управління держпродспоживслуби в Кіровоградській області http://kr.consumer.gov.ua

мова