Грибний сезон на підході – не втрачаймо обачність

26.05.2021

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в дикорослих грибах. Прикро, що багато людей робить висновки лише на основі свого гіркого досвіду.

З початку 2021 року в Україні зафіксували 12 випадків отруєння дикорослими грибами. Постраждало 19 людей, з них 4 дітей, один дорослий помер. В Кіровоградській області випадків отруєнь грибами з початку року не зареєстровано.

Однак у 2020 році на Кіровоградщині зафіксували 3 випадки отруєнь дикорослими грибами з 6 потерпілими. Серед постраждалих 31-річний мешканець смт. Онуфріївка, який збирав гриби у лісосмузі біля с. Камбурліївка, 52-річна мешканка м. Знам’янка, яка збирала схожі на мухомори гриби біля ставка «Копанка», двоє чоловіків (віком 31 та 56 років) та двоє жінок (віком 26 та 56 років) з смт. Смоліне, які збирали печериці в лісосмузі поблизу Шляхівського лісу.

Більшість випадків отруєнь зумовлені вживанням грибів, які помилково сприймаються за їстівні. Зокрема, в Україні зустрічається близько 80 видів неїстівних шапинкових грибів. Приблизно 20 із них особливо небезпечні для життя людини.

Крім того, порушення правил термічної обробки грибів або збір їх поблизу трас також призводить до прояву клінічних симптомів отруєння. Домашні консервовані гриби, що реалізують «з рук» на стихійних ринках, також доповнюють сумну статистику захворюваності.

Дощова й тепла погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст, тож незабаром в лісах, лісосмугах неодмінно з’являться грибники. Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Контролюйте харчування дітей та не поспішайте вводити до їхнього раціону грибні страви. Гриби – дуже важкий продукт для організму, особливо при хронічних захворюваннях.

Якщо ви все ж поласували грибним делікатесом та відчули себе зле – невідкладно звертайтеся до лікувального закладу та пройдіть повний курс лікування.

Радимо всім: не збирайте та не їжте невідомі дикорослі гриби. А навіть зі знайомими грибами будьте обережні, адже вони можуть виявитися лише умовно їстівними.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області