Презентовано нове шкільне меню, яке буде впроваджено в школах з 1 вересня

26.05.2021

Здорове, корисне та смачне: презентовано нове меню, яке було розроблено в рамках реформування системи шкільного харчування, що відбувається за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. У новому меню обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, соків, зменшено споживання хліба і картоплі, збільшено споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Презентація нового меню проходила за участі першої леді Олени Зеленської, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, шеф-кухара, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування Cult Food Євгена Клопотенка, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Заступника Міністра економіки Сергія Глущенка та Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької.

Нові чотирьохтижневі меню включають:

різноманітний раціон (страви повторюватимуться раз на 2 місяці, а не кожні 2 тижні);
збалансоване та корисне харчування (зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв);
160 рецептів, серед яких – традиційні українські страви(банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо), популярні страви світової кухні (пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші), а також безглютенові позиції (банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці);
різноманітний вибір каш(крім рисової, гречаної та вівсяної у меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус).
Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти. Ознайомитися з рекомендованим меню можна за цим посиланням.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.

Джерело:http://kr.consumer.gov.ua/