Діагностично-профілактичні обробки тварин – передумова біологічної безпеки щодо сибірки

20.10.2021

З метою профілактики зоонозів (хвороб, спільних для тварин і людей) та забезпечення виробництва безпечної тваринницької продукції фахівці державних лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Кіровоградщини постійно проводять діагностично-профілактичні обробки сільськогосподарських тварин, що утримуються в особистих домогосподарствах та фермерських підприємствах. В тому числі щорічно худоба проходить вакцинацію проти сибірки. Так, за минулий рік проти сибірки провакциновано 98 583 тварин, чим 100% охоплено поголів’я худоби в області. Це 69 374 голови великої рогатої худоби (ВРХ), 27 608 голів дрібної рогатої худоби (ДРХ) та 1 604 голови коней.

Випадок захворювання тварини на сибірку нещодавно зафіксували в зоокутку парку «Топільче» в Тернополі. Там внаслідок хвороби загинув поні. Наразі в зоокутку та парку провели дезінфекцію, територію перебування інфікованого поні обпалили вогнем, труп тварини було спалено. Усіх інших тварин провакцинували від сибірки, а працівникам призначили курс антибіотиків. Як з’ясувалося, виникнення хвороби стало можливим через те, що власники не щепили тварину, як це передбачено чинною Інструкцією про заходи з профілактики та боротьби з сибіркою тварин.

Довідково. Сибірка – це гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей. Людина може заразитися під час безпосереднього догляду за твариною, або ж інфікуватися через предмети, забруднені спорами сибірки, адже у ґрунті ці спори можуть зберігатися до ста років.

Зараження людини на сибірку також виникає внаслідок проникнення збудника через пошкоджену шкіру або слизові оболонки під час догляду за хворими тваринами, під час оброблення туш, зняття шкіри і поховання трупів загиблих тварин, під час контакту з різними видами сировини, отриманої від хворих тварин, а також під час вживання в їжу м’яса інфікованих тварин.

Аби уникнути інфікування цією небезпечною хворобою, потрібно дотримуватися наступних профілактичних заходів:

  • щорічно щеплювати тварин проти сибірки;
  • купувати м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюється;
  • люди, які переробляють та реалізують м’ясо, м’ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов’язані дотримуватись гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та оточуючих;
  • дотримуватися ветеринарно-санітарних правил при догляді за тваринами.

У разі підозри на захворювання тварини необхідно негайно звернутися до лікаря ветеринарної медицини чи до територіального органу Держпродспоживслужби.

За матеріалами сайту Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області