Через часті обстріли російськими окупантами об’єктів енергетичної інфраструктури, перебої зі світлом на невизначений час можуть призвести до псування продуктів в холодильнику. Тому важливо розуміти, що робити з продуктами з холодильника, якщо раптово зникне світло.
Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає і надає поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною для вживання:
- Варто заздалегідь підготуватись до відключення електроенергії. Для цього дотримуйтесь наступних порад, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання.
- Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 40С або нижче. У морозильній камері – 00С або нижче.
- Підготуйтесь до надзвичайної ситуації. Заморозте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 40С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.
- Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника або морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин в холодильнику, 48 годин в повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
- Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти , які все ще містять льодові кристали або мають температуру 40С або нижче.
- Ніколи не пробуйте їжу на смак щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви , викиньте її.
- Викидайте з холодильника продукти , що швидко псуються ( м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти) через 4 години без електроенергії або джерела холоду.
- Викидайте будь яку їжу з незвичним запахом , кольором чи текстурою.
Бережіть себе!
Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області