Випадок африканської чуми свиней зафіксовано в приватному домоволодінні на Кіровоградщині

10.11.2023

До Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про захворювання та загибель свиней на території приватного домоволодіння в с. Сургани Приютівської територіальної громади Олександрійського району Кіровоградської області, де всього утримувалося 7 голів. Спеціалісти Олександрійського районного управління та Олександрійської районної державної лікарні ветеринарної медицини терміново виїхали на місце захворювання та загибелі тварин.

З огляду на загибель однієї свині та наявність у хворої клінічних ознак африканської чуми свиней (загальне пригнічення, відмова від корму, важке дихання, підвищення температури до 41,7°С та ціаноз вух) ветеринарні фахівці здійснили відбір біологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Олександрійській районній державній адміністрації. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія приватного домоволодіння), зону захисту радіусом 3 км (село Сургани Приютівської територіальної громади Олександрійського району Кіровоградської області). Також визначено зону спостереження (нагляду), до якої ввійшли: місто Олександрія (мікрорайони Заводський, Північно-східний, Південно-східний), села Звенигородка, Олександро-Степанівка Олександрійської територіальної громади; села Андріївка, Рожеве, Степанівка, Мала Березівка, Запоріжжя, Новоулянівка Приютівської територіальної громади; села Куколівка, Солов’ївка, Олександрівка, Сонине, Трудівка Попельнастівської територіальної громади.

Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території приватного домоволодіння (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.

Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі Головного управління.

Нагадаємо, що АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Для запобігання занесенню вірусу АЧС в господарства різних форм власності Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре закликає власників тварин уважно спостерігати за станом їхнього здоров’я та дотримуватися правил біобезпеки:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
  • перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом. Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли – обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

А для свиногосподарств важливо посилити заходи біологічної безпеки на тваринницьких об’єктах та забезпечити їх роботу в «закритому режимі».

Пам’ятайте, що лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

Звертаємось до громадян – у разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.