До Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про загибель однієї та захворювання трьох свиней на території фермерського господарства в селищі Новгородка Новгородківської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області, де всього утримувалося 278 голів. Для проведення епізоотичного розслідування спеціалісти Кропивницького районного управління та районної державної лікарні ветеринарної медицини терміново виїхали на місце захворювання та загибелі тварин.
Зі слів керівника фермерського господарства, свині почали хворіти з 12 листопада.
З огляду на загибель однієї свині та наявність у хворих клінічних ознак африканської чуми свиней (загальне пригнічення, відмова від корму, ціаноз вух та підгрудка, температура тіла 37,3 – 40,5°С) ветеринарні фахівці здійснили відбір біологічного матеріалу для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було встановлено діагноз африканська чума свиней (АЧС).
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій районній державній адміністрації. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія фермерського господарства), зону захисту радіусом 3 км (смт Новгородка та село Воронцівка Новгородківської селищної ради Кропивницького району Кіровоградської області). Також встановлено зону спостереження (нагляду) радіусом 7 км, до якої ввійшли села: Бережинка, Ново-Андріївка, Вершино-Кам’янка, Велика Чечеліївка, Білозерне, Куцівка, Ручайки, Спільне, Перше Травня Новгородківської селищної ради Кропивницького району.
Відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з АЧС тварини, які утримувалися на території фермерського господарства (в епізоотичному вогнищі), підлягають умертвінню безкровним методом, після чого проводять спалювання. Приміщення, в яких утримувалися свині, знезаражують.
На в’їзді до епізоотичного вогнища встановлено карантинний пост, забезпечено цілодобове чергування. Обмежено доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС (40 діб).
Наразі проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі Головного управління.
Пам’ятайте! АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.
Враховуючи складність епізоотичної ситуації та кількість зареєстрованих випадків АЧС, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре закликає власників господарств різних форм власності уважно спостерігати за станом здоров’я тварин і дотримуватися правил біобезпеки:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
- перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом. Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли – обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
А для свиногосподарств важливо посилити заходи біологічної безпеки на тваринницьких об’єктах та забезпечити їх роботу в «закритому режимі».
Пам’ятайте, що лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.
Звертаємось до громадян – у разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області