Профілактичні заходи в разі підтоплення

01.05.2024

На сайті Українського гідрометеорологічного центру постійно розміщуються гідрологічні попередження щодо можливого підвищення рівнів води в руслах річок, водосховищах різних областей країни та, відповідно, ризиків підтоплень прирічкових територій.

Через збільшення рівня води відбувається підтоплення як присадибних земельних ділянок, житлових будинків, підсобних приміщень, погребів, так і джерел водопостачання (криниці, свердловини), сміттєзвалищ тощо. В результаті можливе погіршення санітарно-епідемічного благополуччя (виникнення гострих кишкових, ротавірусних та інших інфекцій, харчових отруєнь, дизентерії, гепатиту А тощо).

Для профілактики виникнення таких захворювань Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує основні правила в разі підтоплень:

  • не використовувати для приготування їжі, питних чи господарських потреб воду з підтоплених колодязів, свердловин тощо;
  • не вживати продукти, що були підтоплені, забруднені чи пошкоджені (навіть закриту консервовану продукцію);
  • не купувати харчові продукти на стихійних ринках, у непризначених для торгівлі місцях у приватних осіб;
  • перед споживанням овочів, фруктів необхідно промити їх гарячою водою, а приготування їжі має здійснюватись з дотриманням технологічних процесів та належної термообробки;
  • для споживання використовувати бутильовану воду або воду, яка б відповідала санітарним нормам;
  • не дозволяти дітям гратися забрудненими іграшками;
  • дотримуватись правил особистої гігієни (мити руки перед вживанням їжі, після відвідування туалету, проведення господарських робіт на подвір’ї тощо).

Не менш важливими є заходи після сходу води, зокрема:

  • очищення земельних ділянок, прибудинкових територій, приміщень від сміття, гілля та інших сторонніх предметів;
  • проведення провітрювання, просушування та дезінфекції приміщень, речей, які були підтоплені;
  • організація очищення та дезінфекції нецентралізованих джерел водопостачання та проведення лабораторних досліджень води для підтвердження її якості та безпечності;
  • проведення дератизації в місцях можливого скупчення гризунів;
  • очищення асенізаційними машинами індивідуальних вигрібних вбиралень та проведення їх дезінфекції.

222

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області