Грибний сезон

25.10.2024

Щороку в Україні фіксуються випадки отруєння дикорослими грибами. На Кіровоградщині з початку року зареєстровано 3 таких випадки.

Зовнішня схожість їстівних та отруйних грибів, які потрапляють до кошика грибника, стає найчастішою причиною отруєнь. Наприклад, під час «тихого полювання» бліду поганку інколи сприймають за печериці чи сироїжки, а опеньок сірчано-жовтий (опеньок несправжній) сприймають за їстівний вид. Також до тяжких чи навіть летальних наслідків призводить нехтування правилами збирання чи приготування грибів.

Наслідки отруєння дикорослими грибами можуть коливатися від незначного розладу травлення до ураження нервової системи, нирок та інших органів і навіть смерті потерпілого. Симптоматика та період її виникнення, як і метод лікування, залежить від виду грибів та кількості потрапляння токсину в організм. Загалом виокремлюють основні ознаки отруєння: блювання, діарея, біль у животі, відтік крові від кінцівок, підвищення температури тіла, судоми, запаморочення, задуха тощо. Вони виникають протягом години або декількох днів після споживання, інколи – через декілька тижнів.

Пам’ятайте, при найменшій підозрі на отруєння, негайно необхідно звернутися до медичного закладу чи викликати швидку допомогу.

Найкращий спосіб уникнути отруєння дикорослими грибами – відмовитися від їх споживання. Віддайте перевагу грибам, які вирощені штучно та підлягають контролю.

Також для профілактики виникнення отруєння важливо дотримуватись правил:

  • збирайте лише ті гриби, в яких стовідсотково впевнені та добре знаєте, якщо маєте хоч найменші сумніви – не зрізайте їх;
  • не збирайте пошкоджених, занадто молодих чи старих грибів;
  • вдома ще раз уважно перевірте зібрані гриби;
  • не купуйте свіжі, консервовані, мариновані, сушені гриби у невідомих осіб «з рук», в місцях стихійної торгівлі;
  • не збирайте гриби поблизу забруднених територій, підприємств, обабіч доріг та в посушливу погоду;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • не слід споживати гриби дітям, вагітним, літнім людям та тим, у кого ослаблений імунітет;
  • готуйте їх у першу ж добу після збирання та з дотриманням відповідної технології (промивання, термічна обробка);
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

У разі отруєння не викидайте залишки грибів чи страв із них, оскільки їх лабораторний аналіз допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм, та призначити правильне лікування.

Hrybnyi 25 10 2024 1

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області