Чим небезпечний ботулізм та як від нього вберегтися

17.12.2025

Різдвяні свята — це традиційно щедрі сімейні застілля, велику частину яких складають свіжі та консервовані домашні страви. І саме домашні закрутки — м’ясні, грибні та овочеві — можуть ставати причиною ботулізму, якщо були приготовані в умовах недотримання технологій консервування чи ферментації.

У цьому матеріалі Центр громадського здоров’я нагадує, чим небезпечний ботулізм, і дає поради, як від нього вберегтися.

Одразу заспокоїмо, що в усіх областях України є достатні запаси протиботулінічної сироватки, проте найкраща профілактика — це уважність до того, що ми їмо, та поінформованість.

Що таке ботулізм і чим він небезпечний?

Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Ботулотоксин блокує передачу нервових сигналів до м’язів, унаслідок чого розвивається параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим тяжчий перебіг хвороби. У важких випадках може настати параліч м’язів, задіяних у диханні, що без своєчасної медичної допомоги становить пряму загрозу життю.

Основні симптоми ботулізму зазвичай виникають через 12–36 годин після вживання їжі, яка містить ботулотоксин. Серед найтиповіших симптомів:

  • утруднене дихання і ковтання;
  • виражена сухість у роті;
  • порушення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима;
  • м’язова слабкість.

Як уберегтися від ботулізму

Які продукти найчастіше спричиняють ботулізм:

  • найнебезпечніша — непатрана (з нутрощами) в’ялена/сушена риба. Патрати вже готову рибу перед вживанням — не допоможе;
  • домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів;
  • домашні паштети та ковбаси.

Не вживайте:

  • сушену/в’ялену рибу, куплену «з рук» — на стихійних ринках, через соцмережі або з домашніх заготовок;
  • м’ясні, рибні чи овочеві консерви, якщо маєте сумніви щодо дотримання належних умов їхнього приготування та зберігання;
  • продукти в здутій, пошкодженій або іржавій тарі.

Дотримуйтеся таких порад:

  • консервуйте м’ясо, гриби, овочі або рибу з використанням автоклавів;
  • купуйте патрану в’ялену/сушену рибу в офіційних торгівельних точках, де дотримуються умов зберігання;
  • перед вживанням консервації звертайте увагу, щоб тара не була здута, іржава чи пошкоджена.

Що робити за появи ймовірних симптомів ботулізму:

  • негайно зверніться до лікаря;
  • обов’язково повідомте медикам, якщо вживали домашні консерви або рибу;
  • не займайтеся самолікуванням.

 За інформацією Центру громадського здоров’я України