Різдвяні свята — це традиційно щедрі сімейні застілля, велику частину яких складають свіжі та консервовані домашні страви. І саме домашні закрутки — м’ясні, грибні та овочеві — можуть ставати причиною ботулізму, якщо були приготовані в умовах недотримання технологій консервування чи ферментації.
У цьому матеріалі Центр громадського здоров’я нагадує, чим небезпечний ботулізм, і дає поради, як від нього вберегтися.
Одразу заспокоїмо, що в усіх областях України є достатні запаси протиботулінічної сироватки, проте найкраща профілактика — це уважність до того, що ми їмо, та поінформованість.
Що таке ботулізм і чим він небезпечний?
Ботулізм — це важке харчове отруєння, викликане токсином бактерії Clostridium botulinum. Ботулотоксин блокує передачу нервових сигналів до м’язів, унаслідок чого розвивається параліч. Чим більше токсину потрапило в організм, тим тяжчий перебіг хвороби. У важких випадках може настати параліч м’язів, задіяних у диханні, що без своєчасної медичної допомоги становить пряму загрозу життю.
Основні симптоми ботулізму зазвичай виникають через 12–36 годин після вживання їжі, яка містить ботулотоксин. Серед найтиповіших симптомів:
- утруднене дихання і ковтання;
- виражена сухість у роті;
- порушення зору: «туман», сітка або двоїння перед очима;
- м’язова слабкість.
Як уберегтися від ботулізму
Які продукти найчастіше спричиняють ботулізм:
- найнебезпечніша — непатрана (з нутрощами) в’ялена/сушена риба. Патрати вже готову рибу перед вживанням — не допоможе;
- домашні консерви з м’яса, риби, грибів або овочів;
- домашні паштети та ковбаси.
Не вживайте:
- сушену/в’ялену рибу, куплену «з рук» — на стихійних ринках, через соцмережі або з домашніх заготовок;
- м’ясні, рибні чи овочеві консерви, якщо маєте сумніви щодо дотримання належних умов їхнього приготування та зберігання;
- продукти в здутій, пошкодженій або іржавій тарі.
Дотримуйтеся таких порад:
- консервуйте м’ясо, гриби, овочі або рибу з використанням автоклавів;
- купуйте патрану в’ялену/сушену рибу в офіційних торгівельних точках, де дотримуються умов зберігання;
- перед вживанням консервації звертайте увагу, щоб тара не була здута, іржава чи пошкоджена.
Що робити за появи ймовірних симптомів ботулізму:
- негайно зверніться до лікаря;
- обов’язково повідомте медикам, якщо вживали домашні консерви або рибу;
- не займайтеся самолікуванням.
За інформацією Центру громадського здоров’я України

