Африканська чума свиней

05.11.2025

       В Україні залишається напруженою епізоотична ситуація щодо захворювання на африканську чуму свиней (далі – АЧС). У осінній період відзначається збільшення кількості захворювань, пов’язане зі збиранням врожаю, збільшенням відвідування населенням лісів, годівлею свиней необробленими кормами зі свіжого врожаю тощо.

       АЧС має величезний економічний вплив на свинарство. Спалахи хвороби призводять до значних втрат: знижується виробництво свинини, зростає вартість продукції, обмежується експорт продукції.

       Причиною виникнення і поширення АЧС є неконтрольований обіг тварин та продукції тваринного походження, стихійна торгівля живими свинями та продукцією з них, згодовування тваринам термічно необроблених кормів та харчових відходів, недотримання правил біобезпеки під час утримання свиней.

          АЧС – це висококонтагіозне вірусне захворювання, яке вражає диких і свійських свиней. Збудник захворювання – вірус сімейства Asfarviridae, роду Asfivirus. Хвороба має високу смертність серед свиней, часто досягаючи 100% від кількості інфікованих. Вірус дуже стійкий і довго зберігається в навколишньому середовищі, швидко розповсюджується серед свинопоголів’я.

Основними симптоми АЧС є:

  • лихоманка – температура тіла свині підвищується до 40–42°C;
  • слабкість, апатія – тварина стає млявою, відмовляється від їжі та води;
  • порушення координації рухів –у деяких випадках свині не можуть стояти на ногах;
  • червоні або синюшні плями на шкірі, особливо на животі, вухах та ногах;
  • респіраторні симптомикашель , виділення з носа.

       Що необхідно знати про африканську чуму свиней: 

  • АЧС не становить небезпеки для людей;
  • основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт тварин між собою та перенос збудника від хворої до здорової тварини, а також предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби і корми, в тому числі й харчові відходи.

          Лікування та профілактика:

          На сьогодні немає ефективних методів лікування та профілактики АЧС. Всі свині, у яких було виявлено захворювання, підлягають негайному умертвінню, щоб запобігти поширенню інфекції.

          Профілактика включає:

  • утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
  • не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин. Забезпечити повноцінне обслуговування свиней ветеринарними спеціалістами аж до забою;
  • не згодовувати свиням необроблені корми та харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
  • забезпечити регулярне проведення дезінфекцій та дератизацій у місцях утримання свиней, зберігання і переробки кормів;
  • не купувати свиней у місцях несанкціонованої торгівлі та без відповідних супровідних документів. Придбаних тварин реєструвати у державних ветеринарних установах;
  • повідомляти територіальні органи Держпродспоживслужби про загибель свиней та не викидати трупи тварин, відходи від їх утримання і переробки на смітники, лісопосадки, узбіччя доріг;
  • не використовувати для напування тварин воду із природних водойм, до яких мають доступ дикі тварини.

Інфографіка АЧС

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області