Африканська чума свиней – не забуваємо про біобезпеку

03.12.2020

Відповідно до повідомлення Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області в с. Кам’яне Савранського району Одеської області було зареєстровано захворювання на африканську чуму свиней (АЧС). Фахівці встановили, що на АЧС захворіло 32 голови свиней та 12 загинуло. Діагноз було лабораторно підтверджено Одеською державною регіональною лабораторією Держпродспоживслужби.

У зв’язку з зареєстрованим спалахом та можливістю поширення вірусу АЧС на сусідні території звертаємо увагу сільгоспвиробників Кіровоградщини та громадян, що займаються вирощуванням свинопоголів’я, на необхідність дотримуватися правил біобезпеки при поводженні з тваринами.

Що необхідно знати про АЧС?

африканська чума не загрожує людям, хворіють лише свині;
смертність свиней може сягати 100%;
вилікувати АЧС неможливо – вакцини та ліків немає, тому єдиний метод боротьби із захворюванням – умертвляти і спалювати хворих свиней, щоб не допустити поширення вірусу;
у разі спалаху АЧС усе поголів’я свиней у радіусі 3 км підлягає знищенню;
інкубаційний період становить від 2 до 20 діб;
факторами передавання збудника можуть стати різні об’єкти зовнішнього середовища – корми, вода, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, що були контаміновані вірусом, а також трупи загиблих від чуми свиней;
особливо небезпечними є інфіковані продукти забою, боєнські та кухонні відходи;
вірус хвороби може зберігатися у трупах свиней до 2,5 місяців, у копченій ковбасі та м’ясопродуктах до 6 місяців, у солонині (сало) до року; у гної та ґрунті до 3 місяців, замороження консервує вірус;
знезаражує вірус прогрівання впродовж години при температурі понад +60°C.
Держпродспоживслужба Кіровоградщини закликає власників тварин уважно спостерігати за їхнім здоров’ям та рекомендує дотримуватися наступних вказівок:

перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 20 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області