Протягом минулого року в області був зареєстрований один випадок ботулізму, де постраждали двоє дорослих чоловіків. Тим часом в Україні в цілому – 8 смертельних – серед 83 випадків тих, хто занедужав у 2024 році. Про це в інтерв’ю журналістам телеканалу TTV розповіла головна державна санітарна лікарка Кіровоградської області Надія Оперчук.
За її словами, серед продуктів, з якими пов’язують випадки захворювання на ботулізм, переважають м’ясні вироби, консервація та в’ялена риба домашнього приготування, а також продукти, придбані в торгівельній мережі.
Непоодинокі випадки, пов’язані з рибною продукцією невідомого походження, з продукцією, придбаною у місцях стихійної торгівлі та з ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину.
«Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Ця анаеробна паличка розмножується в умовах без доступу кисню та утворює спори, що мають високу стійкість до зовнішніх факторів. Сама бактерія виділяє дуже сильний токсин, здатний блокувати нервові імпульси та призводити до паралічу м’язів», – зазначила Надіі Оперчук.
За її словами, перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі.
Щоб уникнути ботулізму, не слід купувати продукти на стихійних ринках; варто пильнувати, щоб продукти були свіжими; не збирати невідомі дикорослі гриби в потенційно забруднених місцях; обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та дотримуватися інших правил гігієни.
Памятайте! Ботулотоксин у 375000 разів сильніший від отрути гримучої змії та в мільйон разів сильніший за цианістий калій.
Нині в Кіровоградській обласній лікарні є 5 флаконів протибутулічної сироватки.
Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб