Дезінфекція води колодязя – запорука здоров’я, краси та довголіття!

27.05.2020

Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання в сільських населених пунктах, часто в містах у будинках індивідуального користування, є шахтні колодязі. Потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних хвороб, в першу чергу кишкових, а також хвороб, спільних для людей і тварин, які передаються мишевидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших. Тому важливо регулярно дбати про якість води шахтних колодязів. Інфікування води в шахтних колодязях збудниками інфекційних хвороб може відбутися при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв, а саме:
– при просочуванні у воду колодязя господарсько-побутових стічних вод, побутових вод при пранні білизни, вмісту вбиралень, вигрібних ям тощо;
– при потраплянні в колодязі трупів гризунів чи інших тварин, які ймовірно є хворими чи переносниками різних інфекцій;
– при внесенні патогенних збудників у воду через відра, які використовуються для забору води.
Внаслідок інтенсивних дощів ризик інфікування води в шахтних колодязях збудниками інфекційних хвороб зростає, разом з дощовими водами до колодязів потрапляють забруднені господарсько-побутові стічні води, у тому числі з вбиралень та вигрібних ям.
Відповідно до ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» власники колодязів чи каптажів зобов’язані щорічно проводити їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості. Ремонт, чистку та дезінфекцію колодязів рекомендуємо проводити в весняний період. Знезараження питної води створює надійний бар’єр на шляху передачі збудників інфекційних хвороб водним шляхом, чим забезпечується епідемічна безпека при споживанні води.
Колодязна вода, що використовується для питних потреб, повинна бути епідемічно безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями. Піклуйтесь про своє здоров’я – пильнуйте за утриманням колодязя з якого споживаєте воду і прилеглою до нього територією!

Кіровоградське районне управління держпродспоживслужби