Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.
Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:
- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
- дотримуйтеся рецептури приготування;
- готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Це нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново викликайте «швидку»;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний несолодкий чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Звертаємо увагу! Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння. У цей складний період для країни та в житті кожного українця варто поберегти своє здоров’я та здоров’я близьких від ризику грибного отруєння!
Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області