Дикорослі гриби – потенційний ризик важкого отруєння

06.07.2023

Тепла й дощова погода сприяє появі грибів та прискорює їх ріст. Однак не всі гриби є безпечними.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає: не ризикуйте власним здоров’ям і життям та відмовтеся від споживання дикорослих грибів, навіть умовно їстівних. Найкраще замінити їх тими, що вирощені штучно, підлягають контролю та продаються в торговельних мережах. В жодному випадку не варто купувати гриби на стихійних ринках.

Вкотре попереджаємо населення про небезпеку отруєння грибами та нагадуємо, що з метою запобігання потенційного грибного отруєння необхідно дотримуватись наступних порад:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте;
  • остерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих, червивих, ослизлих грибів або дуже молодих, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
  • дотримуйтеся рецептури приготування;
  • готові страви з грибів зберігайте не більше доби на холоді в емальованому чи скляному посуді.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним жінкам та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей віком до 12 років, адже дитячий організм, як і організм людини старшого віку, не готовий до перетравлення дикорослих грибів.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Це нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами:

  • терміново викликайте «швидку»;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний несолодкий чай) – це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Звертаємо увагу! Тепла дощова погода, яка відмічається в області, відкрила «грибний сезон» для мешканців регіону. Любителі збору грибів не полишають спроб назбирати врожаї лісових делікатесів. Та не варто забувати, що дикорослі гриби становлять потенційний ризик отруєння. У цей складний період для країни та в житті кожного українця варто поберегти своє здоров’я та здоров’я близьких від ризику грибного отруєння!

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області