Грибний сезон: як уберегтися від отруєння

06.10.2020

З приходом осені традиційно розпочинається сезон «тихого полювання». В Україні з двох тисяч існуючих видів грибів їстівними вважаються щонайбільше 500, а практично в їжу вживають лише 15-20 видів.

Фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини зауважують: навіть досвідчені грибники мають ретельно дотримуватись правил безпеки, адже крім отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні), які можуть викликати сильні отруєння, а іноді й смерть, бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту.

З початку року на Кіровоградщині зареєстровано один випадок отруєння дикорослими грибами, внаслідок якого постраждав 31-річний мешканець Онуфріївського району. Протягом минулого року внаслідок споживання дикорослих грибів постраждало 4 людини, з них одна особа померла.

Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Тож задля збереження власного життя та здоров’я рекомендуємо дотримуватися наступних правил збору та вживання грибів:

1.Не впевнені – не беріть. Слід збирати тільки добре знайомі гриби. Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу чи куштувати, тим паче в сирому вигляді.

2.Не збирайте гриби, які біля основи ніжки мають білий мішечок – порожнє клубоподібне потовщення.

3.Не збирайте перестиглі, в’ялі, зіпсовані, пошкоджені гриби. Вони накопичують небезпечні речовини, що можуть викликати отруєння.

4.Збирайте гриби в кошик чи провітрювану тару.

5.Уникайте місць збору грибів, розміщених поблизу екологічно забруднених районів (сміттєзвалища, токсичні виробництва, промислова зона, підвищений радіаційний фон, близькість до автомагістралей, залізничних шляхів). Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

6.Не купуйте дикорослі гриби в місцях стихійної торгівлі та без супровідних документів про їх походження та безпечність.

7.Не пригощайте грибами дітей, людей похилого віку і вагітних жінок , адже усі страви із грибів важкі для травлення. Їх не повинні також вживати люди із хворобами шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

8.Навіть один отруйний гриб серед їстівних може викликати дуже важке отруєння. Мухомор зелений або бліда поганка – найбільш небезпечний гриб України, який іноді помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки. Навіть однієї чверті шапочки цього гриба достатньо для смертельного отруєння.

В жодному разі не довіряйте таким помилковим твердженням: «усі їстівні гриби мають приємний смак», «отруйні гриби мають неприємний смак, а їстівні приємний», «усі гриби в молодому віці їстівні», «личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів» тощо.

Якщо ви все ж поласували грибною стравою та відчули симптоми отруєння, негайно звертайтеся за медичною допомогою! Детальніше про першу допомогу при отруєнні грибами читайте за посиланням.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області