ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує

27.09.2023

Незважаючи на заборону відвідувати ліси під час воєнного стану, любителі «тихого полювання» все ж порушують цю вказівку. Також нехтування правилами щодо збирання дикорослих грибів, їхнього приготування, зберігання, споживання поповнює щорічну статистику з випадків отруєнь. Зокрема нещодавно на Львівщині був зафіксований перший цього року смертельний випадок через отруєння грибами.
Гриби досить специфічний продукт, який містить як поживні речовини та деякі вітаміни, так і клітковину – хітин, що майже не перетравлюється. А ще можуть накопичувати в собі небезпечні для організму людини токсини, сполучення важких металів та алкалоїди.
Серед симптомів отруєння спостерігається: різкий біль у животі, нудота, діарея, запаморочення, зниження пульсу, задуха, підвищення температури тіла, відтік крові від кінцівок, марення, судоми. Симптоматика отруєння може з’явитися у період від 30 хвилин до кількох діб. У будь-якому випадку необхідно звернутися до лікарні чи викликати швидку допомогу.
Головне – не зволікати.
Також для запобігання випадків отруєння дикорослими грибами Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області нагадує прості, але важливі правила:
Не рекомендується споживати гриби вагітним, літнім людям та дітям.
Не купуйте свіжі, консервовані, мариновані, сушені гриби у невідомих осіб «з рук», в місцях стихійної торгівлі.
Віддайте перевагу грибам, які вирощені штучно та підлягають контролю.
Під час збирання одразу викидайте сумнівні та пошкоджені гриби. Найчастіше люди отруюються не загальновідомими блідою поганкою чи мухомором, а отруйними грибами-двійниками.
Щоб не переплутати з отруйними – не збирайте занадто молодих чи старих грибів. Пам’ятайте, летальність від отруєння блідою поганкою сягає 50-70%, мухоморами – 3%.
 Не збирайте гриби поблизу забруднених територій, підприємств, обабіч доріг та в посушливу погоду.
 Не куштуйте сирі гриби.
Готуйте їх у першу ж добу після збирання. Варіть щонайменше тричі, щоразу в свіжій підсоленій воді не менш як півгодини. Адже неправильно оброблені гриби – це ще один критерій, через який відбувається отруєння.
 Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
У випадку отруєння – не викидайте недоїдених грибів. Їх лабораторний аналіз допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області