Харчові отруєння

04.08.2022

Ботулізм – це харчове отруєння ботуліновим токсином, який накопичується у зіпсованих продуктах та може призвести до тяжких наслідків. Для його нейтралізації, необхідно, щоб продукт пройшов повноцінну термічну обробку. Часта причина отруєння – вживання в’яленої, солоної або консервованої риби. Збудник ботулізму – бактерія Clostridium botulinum. Інфікування відбувається через харчові продукти.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі:

 – порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

 – сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

 – підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення;

 – короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);

 – ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму:

– ретельно мити руки, продукти і посуд;

– при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40 – 60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою;

– найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки;

– рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні;

 – гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у
домашніх умовах;

– не купувати і не вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу та інші) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області