Харчові отруєння: як їм запобігти

12.07.2024

Харчові отруєння відомі людині з давніх часів. Щойно людина почала пробувати різноманітну їжу, травна система стала уразливою до інтоксикацій.

Згідно статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я, кількість харчових отруєнь зростає щороку на 10-12% . Майже 2 мільйона людей у світі щороку помирають внаслідок харчових отруєнь, з них – біля 75% складають діти до 14 років. В Україні в 2023 році  зареєстровано 13 спалахів інфекційних захворювань, збудник яких потрапив в організм людини через харчі. В Кіровоградській області за 2023 рік зареєстровано 1 груповий випадок харчової токсикоінфекції. За інформацією Держпродспоживслужби в Україні в першому півріччі 2024 року харчові продукти були причиною 10 спалахів.

Харчові отруєння (токсикоінфекції) – це гострі захворювання, які виникають внаслідок вживання в їжу продуктів, що містять шкідливі мікроорганізми або їх отруйні речовини.

В Україні в теперішній ситуації проблема ще більш ускладнилась у зв’язку із аномальною спекою та аварійними відключеннями світла.

Симптоми харчових отруєнь: загальна слабкість,зниження/відсутність апетиту, біль у животі, нудота і блювота, здуття живота, діарея, запаморочення,підвищена температура. Головний негативний чинник харчового отруєння – це зневоднення організму.

Більшість хворих на харчове отруєння до лікарів не звертається, тому що  ознаки протікають легко і самі проходять протягом 1-3 днів. Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна.

Перше, що треба зробити при отруєннях – негайно звернутися до сімейного лікаря або викликати «швидку допомогу». Особливо уважним до проявів захворювання потрібно бути у випадку, якщо постраждала дитина.

З метою профілактики харчових отруєнь необхідно:

ретельно мити продукти, руки і посуд;

уникати контакту між сирими і готовими харчовими продуктами,використовувати різні дошки та ножі для  нарізання різних продуктів;

не вживати їжу та напої, термін реалізації яких минув;

не купувати і не вживати продукти харчування на стихійних ринках;

коли відключили світло, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше;

 якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;

не перевіряйте їжу на смак, якщо маєте сумніви щодо її безпечності – краще викиньте відразу,також позбудьтеся  продуктів, які швидко псуються;

не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються, про запас,слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо);

не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддавайте термічній обробці.

Тільки чітке дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області