Інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

10.10.2024

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вкотре звертає увагу власників свинопоголів’я на необхідність дотримання біобезпеки та «закритого режиму» свиногосподарства. Профілактичні щеплення чи лікування АЧС відсутні! Тож хвороба призводить до 100% смертності свинопоголів’я та значних економічних збитків для власників тварин. Водночас вірус АЧС не передається людині.

Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Дотримуйтеся таких правил:

–        перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині;

–        перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом;

–        не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;

–        не випускайте свиней із хліва – їх не можна вигулювати;

–        не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;

–     не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;

–  щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли – обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;

–       пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Для профілактики захворювання птиці, зокрема високопатогенного грипу птиці, власникам необхідно виконувати вимоги, передбачені Ветеринарно-санітарними правилами для птахівницьких господарств, і вимоги до їх проєктування та Ветеринарно-санітарними вимогами утримання птиці в особистих селянських господарствах, а саме:

  • здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними і синантропними птахами;
  • притримуватись режиму «закритого» типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;
  • утримувати різні види птахів окремо;
  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;
  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати територіальний орган Держпродспоживслужби в районі про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;
  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;
  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею.

У разі підозри захворювання сільськогосподарських тварин чи зміни їх поведінки терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.

Більш докладніше читайте за посиланням 

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області