Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області інформує

14.12.2022

Існують три шляхи передачі гострих кишкових захворювань: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників – харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки, елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Щоб вберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:
– дотримуватися правил особистої гігієни;
– ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
– мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
– користуватися індивідуальним посудом;
– запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;

– регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
-окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
– для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
– добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
– дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
– використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
– вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
– використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
– мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
– не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
– при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
– не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
– не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
– уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ ТА ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області