На Кіровоградщині з початку року зафіксовано перший випадок ботулізму

20.01.2021

36-річний чоловік у середньому стані важкості був госпіталізований до Новоархангельської центральної районної лікарні вчора, 19 січня. Небезпечне захворювання у пацієнта медики запідозрили на підставі клінічної картини, наразі проводяться лабораторні дослідження біоматеріалу від хворого та продукції, з якою хворий пов’язує захворювання.

Як з’ясувалося, мешканець с. Камʼянече Новоархангельського району вживав домашню консервацію – гриби мариновані домашнього виготовлення, заготовлені в жовтні 2020 року. Стравою чоловік поласував 12 січня, а вже наступного дня відчув погіршення стану здоров’я. Коли з’явилися симптоми захворювання – порушення зору, двоїння в очах, закреп, парез кишківника, ослаблена фото реакція, порушення ковтання, сухість в роті – чоловік звернувся за лікувальною допомогою. Зважаючи на важкість стану хворого, лікарі планують введення чоловіку протиботуліністичної сироватки.

Наразі триває епідрозслідування випадку ботулізму, необхідно з’ясувати кількість залишків маринованих грибів вдома у потерпілого та до отримання результатів лабораторного дослідження заборонити їх споживання іншим членам родини.

Нагадуємо, що ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, інші овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області наголошує: не варто купувати консервовані продукти, копчену, в’ялену рибу, виготовлену в домашніх умовах, а також продукцію,що реалізується в місцях стихійної торгівлі. При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області