Вимоги до якості збирання насінницьких посівів більш високі, ніж до збирання посівів товарного призначення, бо важливо не лише зібрати урожай з мінімальними втратами, а й отримати насіння з високими посівними якостями.
Насінницькі посіви зернових та зернобобових культур збирають як прямим комбайнуванням, так і роздільним способом. Перший використовується при рівномірному дозріванні насіння на низькорослих та відносно чистих посівах, а також за нестабільних погодних умов. В інших випадках збирання проводиться роздільним способом. Пряме комбайнування зернових культур проводять при повній стиглості насіння, проса – при дозріванні насіння у верхній та середній частині волоті, гороху і вики – при побурінні 70-75% бобів. При роздільному збиранні насіння, як правило, травмується менше, ніж при прямому, проте у дощові роки більш високоякісне насіння одержують при прямому комбайнуванні. Передчасне скошування у валки призводить до одержання щуплого насіння, а запізніле – супроводжується великими втратами і погіршенням якості насіння.
З метою запобігання видового і сортового засмічення насіння під час його збирання необхідно вживати наступних заходів:
– насамперед скласти план проведення збиральних робіт, аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох і більше сортів однієї культури або важковідокремлюваних культур;
– починати збирання з обкосів на ширину захвату комбайну, а намолочене при цьому збіжжя використати на товарні цілі;
– контролювати ступінь травмування насіння, а для цього обмолот слід проводити в оптимальні строки та на понижених швидкостях, обороти барабана та зазори молотильних агрегатів комбайна повинні бути відповідно відрегульовані;
– перевозити насіння від комбайна тільки закріпленим за ним транспортом, полем де посіяний даний сорт;
– комбайни і транспорт ретельно очищати після закінчення збирання на цьому ж полі, використовуючи компресор;
– організувати вхідний контроль за насінням, яке надходить на тік від комбайнів, розміщувати його слід таким чином, щоб запобігти змішуванню з іншими сортами та культурами;
– не допускається одночасне надходження на тік і в складські приміщення насіння і товарного зерна, складування фуражу та інших матеріалів;
– в короткі терміни провести первинну очистку, адже очищення насіннєвого матеріалу від зелених частин рослин або бур’янів та інших решток, що підвищують його вологу, дасть змогу запобігти псуванню через самозігрівання та проростання насіння.
Подальше очищення й сортування насіння здійснюється на відповідних пересувних машинах, потокових лініях, насіннєвих комплексах та на заводах. Кожна партія очищеного насіння складується і зберігається окремо та повинна пройти перевірку посівних якостей.
За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звернутися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби Кіровоградщини за телефонами: (0522) 32 26 38, +380501717369.
Головне управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області