Нітратна вода

27.03.2019

Вживання води з високим вмістом нітратів (понад 50 мг/дм.куб.) може викликати метгемоглобінемію.
Потрапивши з такою водою у ШКТ, нітрати відновлюються до нітритів, з’єднуються з гемоглобіном та утворюють метгемоглобін, який «блокує» основну функцію гемоглобіну – перенесення кисню з легень у тканини організму. Так виникає кисневе голодування тканин. При високій температурі нітрити здатні утворювати нітроза міни – речовини, віднесені ВООЗ до канцерогенів.  Не вживайте воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники. Кип’ятіння, відстоювання та більшість
фільтрів не знижують вміст нітратів у воді, а інколи й підвищують її  токсичність. Негативний вплив нітратів дещо нейтралізує аскорбінова кислота, ретинол (вітамін А, альфа-токоферол), вітамін Е, танін, цистеїн.
Для приготування їжі та пиття для дітей до трьох років використовуйте фасовану/бутильовану столову воду.
Колодязі не менше одного разу на рік необхідно чистити, відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду з подальшою дезінфекцією. Воду необхідно знову відкачати і  користуватися колодязем уже після наступного заповнення.

Кіровоградське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Кіровоградській області