Обережно АЧС!

02.04.2024

Кропивницьке районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області, зважаючи на те, що 24 березня 2024 року в особистому підсобному господарстві в селі Варварівка Гурівської сільської ради Кропивницького району та 25 березня 2024 року на свинофермі в селі Тишківка Тишківської територіальної громади Новоукраїнського району були встановлені випадки захворювання свиней  на африканську чуму, вкотре звертає увагу власників свинопоголів`я на необхідність дотримання біобезпеки та «закритого режиму» свиногосподарства.

Профілактичні щеплення чи лікування АЧС відсутні! Тож хвороба призводить до 100% смертності свинопоголів’я та значних економічних збитків для власників тварин. Водночас вірус АЧС не передається людині. Зараження свиней може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Дотримуйтеся таких правил:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
  • перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом. Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли – обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

У разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.

Кропивницьке районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області