Обережно! Африканська чума свиней

19.04.2021

Африканська чума свиней — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

13.04.2021 року, в одному з приватних фермерських господарств в якому утримується 21 тис. свиней (СТзОВ «Котелеве» с. Котелеве, Новоселицького району, Чернівецької області), загинуло 440 голів свиней: серед них молодняк і свиноматки. За результатами дослідження лабораторії Держпродспоживслужби патологічного (біологічного) матеріалу від свиней, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней. Проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій ОДА. Затверджено план заходів, згідно якого всі тварини підлягають забою.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство різних форм власності необхідно обов’язково дотримуватись наступних вимог:

– утримувати свиней в закритих надійно ізольованих приміщеннях

– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

– не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках

-не купувати тварин без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;

– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

– не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець;

– не згодовувати свиням харчові відходи без проварювання.

– не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;

– не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;

– не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;

– проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;

– регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;

– постійно вести боротьбу з гризунами;

– забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;

– періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;

– трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодаства;

– не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;

– реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;

– обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

Наголошуємо! Будьте розсудливими та свідомими: повідомляйте про кожен випадок захворювання та загибелі тварин працівників державної ветеринарної медицини.

Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області