Африканська чума свиней — контагіозна вірусна геморагічна хвороба, яка перебігає гостро, підгостро, хронічно безсимптомно й характеризується лихоманкою, геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби, та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
13.04.2021 року, в одному з приватних фермерських господарств в якому утримується 21 тис. свиней (СТзОВ «Котелеве» с. Котелеве, Новоселицького району, Чернівецької області), загинуло 440 голів свиней: серед них молодняк і свиноматки. За результатами дослідження лабораторії Держпродспоживслужби патологічного (біологічного) матеріалу від свиней, виявлено ДНК-вірус африканської чуми свиней. Проведено засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Чернівецькій ОДА. Затверджено план заходів, згідно якого всі тварини підлягають забою.
Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство різних форм власності необхідно обов’язково дотримуватись наступних вимог:
– утримувати свиней в закритих надійно ізольованих приміщеннях
– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
– не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках
-не купувати тварин без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
– не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець;
– не згодовувати свиням харчові відходи без проварювання.
– не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією, що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани;
– не використовувати харчові відходи для годівлі тварин;
– не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми;
– проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання;
– регулярно здійснювати очистку приміщень у яких утримуються свині;
– постійно вести боротьбу з гризунами;
– забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини;
– періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;
– трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно чинного законодаства;
– не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней;
– реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
– обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
Наголошуємо! Будьте розсудливими та свідомими: повідомляйте про кожен випадок захворювання та загибелі тварин працівників державної ветеринарної медицини.
Кропивницько-Соколівське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області