Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння. А іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполуки важких металів, які містяться в грибах. Різні види грибів, в тому числі і отруйних, з’являються ранньої весни і закінчуються пізньої осені, тому загроза отруєння грибами існує на протязі майже цілого року, за винятком зими. Залежно від складу і вмісту, отруйні гриби здебільшого викликають легкі нетривалі захворювання, з яких найчастішими є розлади шлунково-кишкової діяльності, які, як правило, закінчуються одужанням без втручання медпрацівників. Проте вони можуть доводити і до важких, смертельних отруєнь. Слід зауважити, що наслідки отруєння грибами залежать також від віку та стану здоров’я людини, кількості спожитих грибів, то що.
Необхідно пам’ятати, що і серед їстівних грибів існують дві групи: безумовно їстівні (їх можна споживати без попередньої обробки) та умовно їстівні (які потребують попередньої обробки: вимочування чи відварювання протягом тривалого часу).
Основні правила збирання грибів:
Беріть лише ті гриби, про які ви знаєте напевне, що вони їстівні.
Гриби, яких ви не знаєте чи які викликають у вас сумнів, не вживайте у їжу і не куштуйте сирими на смак.
Ніколи не беріть і не їжте грибів, які мають біля основи ніжки бульбоподібне потовщення (як у червоного мухомора) і не куштуйте їх.
Збираючи пластинчасті гриби, особливо сироїжки та лісові печериці, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не допуститися помилки, про яку сказано у попередньому пункті.
Збираючи для засолювання грузді, вовнянки та інші гриби, які мають молочний сік, обов’язково добре вимочіть їх у холодній воді, щоб вимити гірку, шкідливу для шлунку речовину. Те саме треба зробити з валуями, сироїжками, які мають їдкий, гіркий присмак.
Назбиравши сморжів і зморшків, не забувайте, що їх необхідно перекип’ятити (7-10 хв.) у воді, щоб виварити отруту, воду після кип’ятіння вилити.
Ніколи не беріть і не їжте грибів перезрілих, ослизлих, зморщених, червивих, зіпсованих.
Не їжте сирих грибів.
Якщо зустрінете у лісі бліду поганку, краще знищіть її. Червоний мухомор залиште для тварин і пташок.
УВАГА! Не вірте таким «рекомендаціям»:
Всі їстівні гриби мають приємний смак.
Отруйні гриби неприємно пахнуть, а їстівні мають приємний запах.
Всі молоді гриби придатні для споживання.
Отруйні гриби спричиняють швидке скисання молока.
Личинки комах, хробаки та равлики не чіпають отруйних грибів.
Опущена у грибний відвар срібна ложка або монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби.
Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні.
Отрута з грибів видаляється в результаті кип’ятіння протягом кількох годин.
Сушіння, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ!
Первинні ознаки отруєння грибами (нудота, блювота, біль у животі, пронос) настають через 1-4 години після споживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого та кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
Перша допомога при отруєнні грибами:
Викликати «Швидку медичну допомогу» (телефон 103). Одночасно, не чекаючи її прибуття, негайно промити шлунок потерпілому: дати йому випити 5-6 склянок кип’яченої підсоленої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, після чого викликати блювоту, натиснувши пальцями на корінь язика. Процедуру повторити кілька разів, доки промивні води стануть чистими. Після цього прийняти 4-5 пігулок активованого вугілля і обов’язково поставити клізму.
Прикласти до ніг та живота грілки для полегшення стану потерпілого і дати йому випити міцного чаю, кави або підсоленої води.
З’ясувати, хто ще вживав гриби разом з потерпілим та провести профілактичні заходи.
Для встановлення причини отруєння необхідно зберегти рештки грибів.
Забороняється вживати будь-які ліки, а надто ж алкогольні напої та молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Правильне лікування можливе лише за безпомилкового визначення виду гриба, що його з’їв потерпілий!