Профілактичні заходи при повенях та паводках

20.02.2024

 

 

Серед надзвичайних ситуацій природного походження трапляється виникнення повеней та паводків. А через погодні умови сьогодення такі явища стають характерними не лише для ранньо-весняного періоду. В будь-якому випадку, існує ймовірність підтоплення житлових будинків та інших об’єктів, споруд (сміттєзвалищ, каналізаційних мереж, підвальних приміщень, погребів, колодязів тощо) за рахунок рясних частих дощів, підвищення рівнів річок та ставків, ґрунтових вод. У зв’язку з цим вода шукає виходу назовні у низинах, підвальних приміщеннях, погрібах, у комунікаційних колодязях тощо.

При цьому зростає ризик виникнення серед населення як харчових отруєнь, спалахів гострих кишкових інфекцій, так і хвороб, які передаються водним шляхом (дизентерія, гепатит А, ротавірусна інфекція тощо). Також можливе зараження людей паразитарними захворюваннями та зооантропонозними інфекціями (лептоспіроз, туляремія), що передаються від мишей, щурів та забруднених контактних об’єктів (продукти харчування, корми, побутові предмети та інше).

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення та для профілактики виникнення небезпечних хвороб через можливі паводки та повені Держпродспоживслужба в Кіровоградській області рекомендує при підтопленнях:

не використовувати для приготування їжі, питних чи господарських потреб воду з підтоплених колодязів, свердловин тощо. Оскільки під час підтоплення може виникнути хімічне чи бактеріальне забруднення, то для забезпечення питного режиму та приготування їжі краще використовувати бутильовану воду, або ж підвізну чи водопровідну, яка б відповідала санітарним нормам для споживання;
не вживати продукти, що були підтоплені, забруднені чи пошкоджені. Навіть якщо, наприклад, овочі чи фрукти нетривалий час перебували під водним шаром, вони можуть стати збудниками інфекційних, паразитарних хвороб. Тому, необхідно використовувати в їжу лише продукти харчування гарантованої якості. Їжа повинна проходити термообробку, а овочі, фрукти чи ягоди перед споживанням необхідно добре промивати гарячою водою, потім обдавати окропом;
дотримуватись правил особистої гігієни.
Після сходу води з підтоплених територій необхідно:

очистити ґрунт від сторонніх предметів (сміття, гілля тощо) та перекопати (переорати) городи й присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
провести санацію (очищення та дезінфекція) колодязів. Воду вживати після підтвердження лабораторним контролем її безпечності та якості;
у будівлях та спорудах провести чищення від мулу та сміття, здійснити дезінфекцію, а в місцях можливого скупчення гризунів – дератизацію;
індивідуальні вигрібні вбиральні, в разі переповнення водою, спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати;
в разі наявності загиблих тварин і птиці, їх захоронення відбувається на худобомогильниках під контролем місцевих фахівців лікарні ветеринарної медицини та Держпродспоживслужби.
Органам місцевого самоврядування та балансоутримувачам об’єктів водопостачання потрібно мати запаси знезаражуючих засобів для очищення води, запаси дезінфекційних та дератизаційних засобів для недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій серед населення. Також необхідно забезпечити проведення лабораторних досліджень питної води за показниками безпечності і якості.

За матеріалами головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області