Профілактика захворювань людей на лептоспіроз

28.08.2019

Pic 1

Лептоспіроз  – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, яке характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів, супроводжується хвилеподібною гарячкою.

Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому ґрунті протягом 270 днів, у природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне й ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само, як кислоти, луги та дезінфікуючі засоби.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею та заражають навколишнє середовище.

Основними носіями збудника лептоспірозу в природніх вогнищах є щури, польові миші, землерийки, їжаки. В антропургічних осередках резервуаром інфекції є щури, велика рогата худоба, свині, собаки.

Захворювання від людини до людини не передається.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених випорожненнями гризунів.

В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного тракту.

Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.

Лептоспіроз у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40° С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль у м’язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. Так, при жовтяничній формі з перших днів появляється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6 дня хвороби. Безжовтянична форма зустрічається рідко.

Успіх лікування залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою та ранньої діагностики.

Госпіталізація хворих на лептоспіроз є обов’язковою, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.

Тяжкий перебіг хвороби в 14% хворих закінчується летально.

Щоб не захворіти на лептоспіроз, необхідно:

     – дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

     – не купатись у забруднених водоймах;

     – не пити води з невідомих джерел;

     – проводити систематичні дератизаційні заходи.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в осередках лептоспірозу та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація.

Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області