Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, яке характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів, супроводжується хвилеподібною гарячкою.
Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому ґрунті протягом 270 днів, у природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне й ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само, як кислоти, луги та дезінфікуючі засоби.
Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею та заражають навколишнє середовище.
Основними носіями збудника лептоспірозу в природніх вогнищах є щури, польові миші, землерийки, їжаки. В антропургічних осередках резервуаром інфекції є щури, велика рогата худоба, свині, собаки.
Захворювання від людини до людини не передається.
Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених випорожненнями гризунів.
В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного тракту.
Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.
Лептоспіроз у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40° С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль у м’язах, особливо литкових (діагностична ознака).
Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. Так, при жовтяничній формі з перших днів появляється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6 дня хвороби. Безжовтянична форма зустрічається рідко.
Успіх лікування залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою та ранньої діагностики.
Госпіталізація хворих на лептоспіроз є обов’язковою, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.
Тяжкий перебіг хвороби в 14% хворих закінчується летально.
Щоб не захворіти на лептоспіроз, необхідно:
– дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
– не купатись у забруднених водоймах;
– не пити води з невідомих джерел;
– проводити систематичні дератизаційні заходи.
Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в осередках лептоспірозу та планова одночасна суцільна весняно-осіння дератизація.
Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області