В умовах воєнного стану надзвичайно важливо відкинути будь-які сумніви щодо того, чи сіяти взагалі озимі зернові, а особливо озиму пшеницю, адже хліб – основа життя! Пам’ятаючи народну мудрість: «Що посієш, те й пожнеш», необхідно завчасно потурбуватись про гарний врожай і використати такі дієві та доступні фактори виробництва як сорти та якісне насіння.
По-перше, варто розглянути сучасні сорти з великим потенціалом врожайності, адаптивні, пластичні та екологічно стійкі до різних стресових чинників.
По-друге, слід звернути увагу на рекомендовані зони вирощування сорту (зони де сорт демонструє стабільні результати врожаю). Обирати сорти, що були вирощені в умовах, близьких до умов конкретного господарства, так би мовити, пройшли «випробування кліматом», та мають більше можливостей продемонструвати хороший результат на полі. Головне – забезпечити відповідну технологію вирощування. Науковими установами Національної академії аграрних наук України створені високопродуктивні та адаптовані до місцевих умов сорти. Вони за неможливості використання інтенсивних технологій є витривалими до середніх і низьких агрофонів та демонструють стабільні врожаї. Досвід показує, що сорти високоінтенсивного типу закордонного походження менше адаптовані до місцевих умов, вони потребують високих агрофонів і при неможливості їх забезпечення не здатні реалізувати свій потенціал.
По-третє, необхідно виходити з ресурсної забезпеченості власного господарства. При виборі сорту одразу необхідно враховувати чи зможете ви забезпечити його вирощування за інтенсивною технологією. Рослини цього типу вибагливі до високого агрофону, попередників, сприятливих умов, оптимальних строків посіву, однак не мають адаптивних властивостей. У разі обмеженого фінансового ресурсу варто звернути увагу на проміжні (універсальні) та пластичні (адаптивні) сорти, що забезпечують стабільну продуктивність за будь-яких умов вирощування.
Рекомендовано вирощування у господарстві не одного сорту, а двох-трьох, які мають генетичні за ознаками стійкості відмінності. За таких умов, як правило, нові вірулентні біотипи і раси патогенів накопичуються повільніше, і у такий спосіб подовжуються строки сортозаміни.
Крім того, в кожному господарстві варто вирощувати сорти різної групи стиглості. За використання сортів різних за строками дозрівання кожен із них збирають у різні строки (в міру дозрівання), так ефективніше використовується й збиральна техніка, й зменшуються втрати врожаю.
Період вегетації озимих останні роки проходить в стресових умовах, в тому числі спостерігаються екстремальні перепади температур та дефіцит вологи. Тому при виборі сорту необхідно приділити увагу його морозо- та посухостійкості.
Отже, щоб отримати врожай озимих зернових культур необхідно орієнтуватися на особливості кожного сорту, дотримуватися рекомендованої для нього технології вирощування та використовувати на посів тільки здорове кондиційне насіння з високими посівними якостями, що включають в себе чистоту, енергію проростання, схожість, масу 1000 насінин, життєздатність, вологість.
Рекомендуємо попередньо перед висівом перевіряти насіння в лабораторних умовах на придатність його до посіву. Послуги з визначення посівних якостей насіння в області надають 4 державні лабораторії Держпродспоживслужби. З переліком цих лабораторій можна ознайомитися
за посиланням.
Отримані результати дадуть можливість розрахувати оптимальну норму висіву і не витрачати зайвий посівний матеріал, підібрати певний протруйник, та й взагалі визначитись у доцільності його використання, що в загальному підсумку заощадить час та кошти.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області