Це дуже небезпечне зооантропонозне захворювання яке спричиняється нематодою. Зараження людини відбувається при поїданні м’яса інвазованого личинками паразита, зараження тварин виникає при поїданні продуктів забою уражених трихінелами трупів гризунів чи м’ясоїдних тварин. Поширенню інвазії сприяють неконтрольований подвірний забій свиней, використання м’яса диких тварин (кабанів, ведмедів) без проведення досліджень на наявність личинок трихінел. Кишкові трихінели нестійкі в умовах зовнішнього середовища вони швидко гинуть при охолодженні до – 4 ͦ С. М’язові інкапсульовані трихінели дуже стійкі до несприятливих умов. У гниючих трупах зберігається до 4 міс., звичайне соління м’яса і копчення не вбиває всіх личинок. Повне знезараження можливе в разі доведення температури в середині шматка м’яса до +70 ͦ С і вище. Для знищення паразитів у свинячих тушах їх потрібно витримати в холодильних камерах за температури – 15 – 17 ͦ С впродовж 30 діб. Прижиттєва діагностика у тварин проводиться за допомогою імунологічних реакцій, які дають змогу виявити антитіла з 3 – 4 го тижня після зараження. Посмертну діагностику здійснюють методами трихінелоскопії та перетравлення м’язів у штучному шлунковому соку. Лікування при захворюванні розроблено недостатньо. Лікувальні препарати (альбендазол, парбендазол) згубно діють лише на збудників, що локалізуються в кишках і на більшість личинок до моменту утворення ними капсул. Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області звертає увагу власників які утримують тварин не допускати згодовування незнезаражених кухонних відходів, субпродуктів. Систематично проводити дератизацію в приміщеннях де утримуються тварини. Не допускати закопування у землю загиблих тварин, оскільки дикі м’ясоїдні, безпритульні собаки можуть розривати місця поховань і ставати джерелом збудника інвазії.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби в Кіровоградській області