“Тихе полювання”: делікатеси і небезпека

20.09.2021

Чимала армія прихильників “тихого полювання” вже намічає грибні маршрути. Гриби – незамінний продукт у раціоні кожного українця. Чого тільки варта смачна юшка з білих грибів або картопля, тушкована з маслюками. Крім того, гриби смажать, консервують і навіть їдять сирими. Але цей смачний продукт може принести не тільки користь для нашого організму, а й завдати шкоди. 

Але багато видів грибів синтезують дуже сильні отруйні речовини. Смертельно небезпечними є ті, що блокують роботу головних систем життєзабезпечення. Наприклад, аманітин та фалоїдин, які виробляються грибами із роду Amanita – мухомором та блідою поганкою. Ця отрута зберігає свою токсичність і після варки при температурі 100°С, не розчиняється у воді і жодні засоби обробки грибів не зменшують її дію. Токсини блідої поганки не знешкоджуються ані в шлунку, ані в кишечнику, швидко всмоктуються в травному каналі, понад 50 відсотків їх залишаються в печінці, 3% – в нирках, 9,5 % – у м‘язах. Симптоми отруєння проявляються тоді, коли людині вже неможливо допомогти. До найбільш небезпечних видів також відносяться сатанинський гриб, пантерний мухомор, несправжній опеньок.

Тому при збиранні грибів необхідно дотримуватись таких правил:

  1. Якщо на галявині, серед їстівних грибів, росла бліда поганка – не збирайте там грибів, тому що спори блідої поганки теж отруйні і можуть переноситись вітром на інші гриби і отруювати їх;
  2. Якщо в корзині ви знайдете бліду поганку, викидайте всі гриби, оскільки вони також можуть бути отруйними;
  3. Не слід збирати старі, поїдені черв’яками та незнайомі вам гриби;
  4. Небезпечно збирати гриби біля автошляхів, промислових підприємств та складів, в межах населених пунктів, оскільки гриби, ніби губка, всмоктують токсичні речовини, які містяться в вихлопних газах автомашин, смітті, повітрі;
  5. Не купуйте дикорослих грибів на ринках;
  6. Не куштуйте на смак сирі гриби;
  7. Всі зібрані чи куплені гриби необхідно перебрати для вибракування сумнівних та підозрілих екземплярів;
  8. Дотримуйтесь технології приготування страв із грибів. Не забувайте, що гриби потрібно тричі кип’ятити по 30 хвилин, міняючи воду;
  9. Не включайте гриби в раціон харчування особам похилого віку, особливо хворим на хвороби шлунково-кишкового тракту та нирок;
  10. Не дозволяйте збирати і вживати гриби дітям;
  11. Свіжі гриби – це продукт, що швидко псується, вони є хорошим середовищем для розвитку мікроорганізмів., тому потребують обробки не пізніше 3-х – 4-х годин після збору;
  12. Збереження життя постраждалих залежить від своєчасного звернення за медичною допомогою.

Не довіряйте народним методам визначення отруйних грибів: фарбуванню цибулі, срібної ложки тощо. Не використовуйте для приготування страв умовно їстівні гриби, оскільки кількість отрути, яка характерна для кожного виду не постійна, вона змінюється від екологічного стану місцевості. До того ж, отруйні речовини, що є в цих грибах, не розчиняються ні шлунковим, ні кишковим соком. Недоварені або недосмажені гриби також можуть стати причиною отруєнь.

Після перших клінічних проявів – гострий біль у животі, нудота, блювота, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, проноси, запаморочення, галюцинації – негайно зверніться за кваліфікованою медичною допомогою. Це потрібно зробити також тоді, коли у вас клінічні ознаки відсутні, але хто-небудь з вашого оточення, з ким ви вживали гриби, отруївся.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я Ваших рідних та близьких !