У держпродспоживслужбі пояснили, як уникнути небезпеки за святковим столом

22.04.2022

Цей Великдень особливий для українців, так як святкування відбуватимуться в умовах воєнного стану у зв’язку з військовою агресією росії проти України, а отже рекомендовано святкувати Христове Воскресіння вдома, з родиною.

Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області рекомендують дотримуватись основних правил:

  • купуйте харчові продукти та продовольчу сировину лише у стаціонарних закладах торгівлі або на продовольчих ринках. Не купуйте продукти «з рук»;
  • купуючи будь-які харчові продукти завжди перевіряйте терміни придатності та дотримуйтесь строків споживання;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мийте руки з милом;
  • приготування страв здійснюйте за наявності води, з дотриманням особистої і виробничої чистоти, без ознак застуди та пошкоджень шкіри на руках. Провітрюйте приміщення, де готуються страви;
  • при приготуванні страв дотримуйтесь технології приготування, використовуйте окремі кухонні прилади (ножі, розробні дошки тощо), витримуйте температурні режими приготування страв;
  • овочі та фрукти при споживанні ретельно мийте питною водою, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з надутими кришками («бомбажні» банки, консерви).

До того ж нагадуємо, що карантинні обмеження на Великодні свята в Україні не відміняються. Тож важливо дотримуватися й правил щодо дотримання соціальної дистанції, використання засобів індивідуального захисту, дезінфекції рук тощо.