У Всесвітній день бджіл цікаві факти про мед та бджіл

20.05.2021

20 травня – Всесвітній день бджіл
Ці маленькі комахи відіграють важливу роль в харчуванні людини – запилюють більшу частину плодоовочевих культур, а також сприяють збереженню біорізноманіття у природі.
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО БДЖІЛ ТА МЕД:
Бджоли – природжені математики. Коли вони починають будувати стільники, то завжди дотримуються точних розмірів.
Бджола може продовжити своє життя на 5-6 років. Правда, лише у виняткових випадках, заради збереження сім’ї.
Бджола, як і мураха, може переносити вагу, яка в кілька разів перевищує її власну масу.
У бджіл дуже розвинений нюх. Вони здатні «відчути» запах квітів за кілометр від себе.
Збираючи мед, одна бджолосім’я в стані пролетіти за день сумарну відстань, рівну довжині екватора.
До вулика бджоли «доносять» нектару в кілька разів менше, ніж зібрано. Відбувається це тому, що під час роботи вони підкріплюють нектаром і свої сили. Простіше кажучи – частину з’їдають самі.
У бджіл є своя мова, якою вони спілкуються між собою. Це мова жестів, рухів тіла. Також вони виділяють спеціальні феромони.
Бджола старша за людину на 50 – 60 тисяч років. Ще первісна людина знала смак меду й уміло використовувала його у своїх цілях.
Бджільництво зародилося в Південній Азії. Саме там учені знаходять перші згадки про нього.
Мед підвищує захисні функції організму. Адже в його склад входить мало не половина таблиці Менделєєва: залізо, марганець, мідь, кальцій, хлор, двоокис кремнію, алюміній, фосфор, магній, натрій.
Віск, що виробляється бджолами, має різне призначення. Один використовується для захисту їхнього тіла від вологи, а інший – для будівництва вуликів.
Кількість мінеральних солей, що містяться в меді, майже така ж, як у сироватці крові людини.
Мед володіє прекрасними консервуючими властивостями. У ньому навіть при тривалому зберіганні краще, ніж у багатьох фруктах і овочах, зберігаються вітаміни.
Мед володіє прекрасним заспокійливим ефектом. Випитий увечері настій (три чайні ложечки меду на склянку теплої води) забезпечить спокійний і глибокий сон.
Мед лікує багато недуг. Наприклад, при гастриті й деяких інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту лікарі рекомендують щодня вранці натщесерце з’їдати ложечку меду.
Не можна класти мед у гарячий чай. Тим самим ви «вб’єте» всі його корисні властивості.
Найдорожчий мед видобувається в печері в долині Саікаір, що біля міста Артвин, на глибині 1800 метрів. Щоб купити 1 його кілограм, треба викласти з гаманця 6800 доларів США.
Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області вітає всіх зі святом, а пасічникам бажає успіхів у їх важливій праці!