Увага! Ботулізм!

09.09.2021

За 8 місяців 2021 року в Україні від ботулізму постраждало 57 осіб (в 2020 – 50 осіб). 7 постраждалих, на жаль, померли внаслідок захворювання. Наразі  легку форму захворювання на ботулізм з офтальмоплегічним синдромом на підставі загальної клінічної картини підозрюють у 22-річної жительки м. Знам’янка (розслідування випадку підозри триває).  Більшу частину випадків ботулізму пов’язують із вживанням консервації домашнього приготування (гриби, м’ясна продукція) та рибних продуктів, які були приготовлені самостійно або придбані у невідомих осіб в місцях стихійної торгівлі.

Збудник ботулізму – Clostridium botulinum – широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини становить лише 0,3 мкг.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, гриби, інші овочі. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах, особливо невипотрошеної риби. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

З рекомендаціями щодо запобігання ботулізму можна ознайомитися на нашому сайті за цим посиланням.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області