Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області повідомляє про те, що 08 січня 2025 року у свійських свиней на території села Іванківці Дмитрівської сільської ради Кропивницького району виявлено захворювання на африканську чуму свиней.
З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації та недопущення занесення африканської чуми свиней власникам, які утримують поголів’я свиней, рекомендуємо посилити заходи профілактики з недопущення АЧС.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней (АЧС)
Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечна інфекційна хвороба свиней, яка характеризується лихоманкою, запальними і дистрофічними ураженнями внутрішніх органів, чисельними крововиливами та високою смертністю. Африканська чума свиней не становить загрози для людини.
Зараження відбувається шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині) або опосередковано:
- при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин;
- через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, бродячих тварин, птахів, комах, транспортні засоби, стічні води та обслуговуючий персонал.
Є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовлених відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження.
Щоб запобігти занесенню вірусу африканської чуми свиней, необхідно:
- утримувати свиней в приміщенні, дотримуючись закритого режиму роботи;
- не дозволяти відвідувати господарство стороннім особам;
- не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину або продукти забою;
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не купувати тварин та м’ясні продукти у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження;
- обслуговування тварин проводити лише в окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар, закріплений за кожним приміщенням;
- забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
- реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині;
Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків!!!