Увага! Рекомендації Головного управління Держпродспоживслужби

06.04.2020

Головне управління Держпродспоживслужби пропонує вжити наступні протиепідемічні заходи на підприємствах, в установах, організаціях, які продовжують працювати під час карантину (далі – підприємство):
1. Якщо організована доставка працівників до роботи службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ, то за умови забезпечення водіїв і пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту (масками) в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів (здійснювати щоденне вологе прибирання та дезінфекцію миючими та дезінфікуючими засобами, зареєстрованими в Україні та дозволеними до використання Міністерством охорони здоров’я України, регулярне провітрювання салону транспортного засобу). Категорично заборонено до транспортних засобів, які доставляють працівників підприємства, допускати під час карантину сторонніх осіб.
2. Забезпечити щоденний контроль за допуском до роботи персоналу шляхом проведення ранкового опитування працівників щодо стану їх здоров’я та температурний скринінг (контактними або безконтактними термометрами) перед початком роботи для працівників з документуванням зазначеної інформації. При використанні контактних термометрів, проводити їх знезараження після кожного вимірювання шляхом протирання розчином 70 % етилового спирту.
4. Не допускати до роботи хворих працівників. При виявлені працівників з будь-якими проявами гострих респіраторних захворювань негайно ізолювати та відсторонити від роботи медичним працівником (уразі відсутності – відповідальною особою за даний захід) і направити до сімейного лікаря.
5. У разі реєстрації випадків захворювання на COVID-19 серед працівників запровадити на підприємстві карантин, протягом максимального терміну інкубаційного періоду (діяти відповідно до рекомендацій територіальних закладів охорони здоров’я).
6. Якщо в структурі закладу є їдальня і організоване харчування для працівників підприємства, то дозволено працювати їдальні за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, а саме: на період карантину до їдальні дозволено допускати тільки працівників даного підприємства, здійснювати вологе прибирання та дезінфекцію поверхонь, посуду миючими та дезінфікуючими засобами, зареєстрованими в Україні та дозволеними до використання Міністерством охорони здоров’я України та регулярне провітрювання приміщень, встановити антисептики для відвідувачів, туалети повинні бути обладнані гарячою проточною водою, милом, одноразовими рушниками, антисептиком, всі готові страви і вироби накриті/закриті від відвідувачів, заборонити самообслуговування, дотримуватись один відвідувач на 10 кв. метрів площі їдальні за умови дотримання дистанції між ними не менш як 1,5 метра із встановленням спеціальних позначок. Всі працівники їдальні повинні бути в засобах індивідуального захисту, перед початком роботи проходити температурний скринінг, мати можливість дотримуватись особистої гігієни.
7. Під час карантину організувати режим роботи закладу, установи з розрахунку один відвідувач на 10 кв. метрів площі торгівельного (операційного) залу за умови дотримання дистанції між ними не менш як 1,5 метра із встановленням спеціальних позначок. Вивісити оголошення на вході, контролювати кількість відвідувачів.
8. Для працівників необхідно забезпечити режим роботи з розрахунку один працівник на 10 кв. метрів площі виробничого приміщення за умови дотримання дистанції між ними не менш як 1,5 метра. Всі працюючі повинні бути в засобах індивідуального захисту.
9. Забезпечити у всіх приміщеннях підприємства проведення вологого прибирання не рідше 3 разів на добу (підлога, санітарно-технічне обладнання, поручні, дверні ручки, інші контактні поверхні) із застосуванням зареєстрованих в Україні дезінфікуючих засобів, а також систематичного режиму провітрювання.
10. Під час карантину не допускати до підприємства сторонніх осіб (відвідувачів). Якщо робота підприємства передбачає роботу з відвідувачами/споживачами допускати до приміщення осіб за умови наявного засобу індивідуального захисту (маски), за можливості проведення температурного скринінгу для відвідувачів.
11. Встановити дозатори з дезінфікуючими антисептичними засобами для рук працівників/відвідувачів при вході до підприємства, забезпечити миття рук в туалетах.
12. Забезпечити заклад необхідною кількістю миючих та дезінфікуючих засобів, зареєстрованих в Україні та дозволеними до використання Міністерством охорони здоров’я України.
13. Забезпечити працівників підприємства необхідною кількістю засобів індивідуального захисту та провести інструктаж щодо правильного їх використання.
14. Контролювати правильне використання засобів індивідуального захисту працівниками (масок, перчаток тощо).
15. Забезпечити наявність інформаційних листівок, пам’яток для працівників та відвідувачів з попередженням щодо поширення коронавірусної інфекції, заходів та засобів захисту тощо.
16. Забезпечити можливість безготівкового розрахунку.
17. Всю вагову харчову продукцію закрити, упакувати.
Дані рекомендації є обов’язковими до виконання на підприємствах, в установах, закладах області.