Наближаються новорічні свята і господині вже починають складати меню святкового столу. На сьогодні маємо різноманітний вибір товарів на прилавках магазинів, що ставить сучасних покупців в глухий кут. Як розібратися в великому асортименті товарів та вибрати якісні продукти, не нашкодивши здоров’ю. На що ж звертати увагу в першу чергу?1. Уважно читайте назву.
Назва продукту може багато про що розповісти. Тобто повинна бути «Сметана», і ніякої «Сметанки» або «Сметановни», тільки «Згущене молоко», а не «Продукт молочний з цукром», «Сир», а не «Сирний продукт». Якщо «Продукт м’ясовмісний» чи «Продукт м’ясорослиний» — то перед вами імітатор ковбаси, в якому м’яса зовсім мало. Або, наприклад, йогурт – це кисломолочний продукт, отриманий за допомогою заквасочних мікроорганізмів – бактерій Lactobacillus bulgaricus і Streptococcus thermophilus, якщо ви бачите в складі інші мікроорганізми, значить, в руках ви тримаєте йогуртний продукт.
2. Вибирайте продукти, на яких вказано відповідність ДСТУ.
ДСТУ – це сукупність вимог до якості продукту, встановлених державою. У більшості випадків виробники, які декларують відповідність своєї продукції ДСТУ, не ризикують, включати до складу тієї ж сметани або вареної ковбаси інгредієнти, не передбачені стандартами.
3. Якісний товар не може бути найдешевшим.
Купуючи продукти за найнижчою вартістю, не потрібно сподіватися на добру якість , незважаючи на красиві обіцянки на етикетці. Також не завжди найдорожчі товари – є гарантом ідеального складу. Часто ми переплачуємо за марку і назву, отримуючи до столу продукти з самими звичайними властивостями. Найкраще віддати перевагу товарам середньої цінової категорії. З урахуванням великої конкуренції, їх виробники прагнуть завоювати покупців саме якістю своєї продукції.
4. Зовнішній вигляд виробу.
Перед тим, як покласти товар до кошика, звертайте увагу на зовнішній вигляд. Деформовані банки, пом’яті упаковки, завітрені з неприємним запахом продукти — це ознаки порушення умов зберігання, що приводить до пошкодження товару. Не рекомендується купувати продукти в нарізці, адже інколи подібним чином в торгових мережах маскують зіпсовані товари.
5. Вивчайте склад на етикетці.
Обов’язково читайте інформацію на упаковці, її друкують не просто так. Виробник зобов’язаний вказати всі Е-добавки, замінники натуральних складових, вміст білків, жирів, калорійність. Звертайте увагу на порядок розташування інгредієнтів в складі продукту, перші позиції переліку становлять найбільшу частину. Чим далі інгредієнт від початку переліку, тим менше його в продукті. Також якщо консерванти не вказані, а термін придатності довгий, значить, вас просто хочуть ввести в оману, якісний продукт не може мати тривалий термін зберігання.
6. Уважно перевіряйте термін придатності!
У кожного продовольчого продукту є свій термін придатності, після закінчення якого він є непридатним до вживання. Позначення повинні бути чіткими, і вони обов’язково присутні на етикетці, пакеті чи коробці. Бачите перебиті кілька разів цифри на упаковці – продукт вже несвіжий. Важливо також звернути особливу увагу на умови зберігання − якщо вони не дотримані, термін придатності помітно коротшає.
7. Дані виробника та імпортера
На етикетці обов’язково має бути вказана особа зворотного зв’язку: виробник і імпортер, якщо такий є, їхні адреси та телефони. На продуктах, вироблених за кордоном, обов’язково повинна бути етикетка українською мовою. Країну-виробника можна визначити за штрих-кодом.
Сподіваємося, що ці нескладні правила допоможуть вам зорієнтуватися як вибирати продукти правильно і з користю для здоров’я.
Кіровоградське районне управління Головного Управління
Держпродспоживслужби в Кіровоградській області