Заходи з профілактики інфекційних хвороб у випадку зливних дощів, паводків, повені

20.07.2020

Все ще триває ліквідація наслідків сильних зливних дощів і паводків, що сталися 23-27 червня поточного року у Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Вінницькій областях. У червні минулого року негода не оминула й Кіровоградщину. Тоді у м. Гайворон та Бобринецькому районі внaслідок сильних дощів стaлося підтоплення житлових будинків, господaрчих споруд, підвaльних приміщень, присaдибних ділянок тощо.

У зв’язку зі складною ситуацією на території України через дощі та паводки, звертаємо увагу, що з метою попередження епідемічних ускладнень серед населення потерпілих територій необхідно приділити особливу увагу об’єктам підвищеного епідемічного ризику. Такі об’єкти – водопроводи централізованого та джерела нецентралізованого водопостачання (колодязі, свердловини), дитячі заклади, місця відпочинку, підприємства харчової промисловості, ресторанного господарства, торгівлі, об’єкти поводження з відходами тощо.

Міністерство охорони здоров’я України підготувало рекомендації населенню, потерпілому внаслідок повені, щодо заходів з профілактики інфекційних хвороб:

ВОДА

Перш за все, звертайтесь до органів місцевої влади з проханням забезпечити Вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

За відсутності привозної питної води в жодному разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, адже внаслідок повені в ці джерела водопостачання могли потрапити хвороботворні мікроби зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ – збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів і т.д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.

Якщо постачання якісної привозної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки кип’яченою водою. Для господарських цілей також слід користуватися тільки кип’ячену воду.

ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ

Споживати слід лише продукти гарантованої якості. Їжа повинна проходити обов’язкову термообробку (варіння, смаження, запікання, обробка парою тощо). Овочі та фрукти ретельно мийте кип’яченою водою (бажано щіткою), потім обдавайте окропом.

У зв’язку з теплим періодом року збільшується ризик швидкого псування продуктів, а тому слід вживати тільки свіжоприготовлену їжу.

Перед їжею ретельно мийте руки з милом, руки також можна протирати зволоженими дезінфікуючими серветками.

КОМАХИ ТА ГРИЗУНИ

Комахи та гризуни можуть бути носіями збудників інфекційних хвороб. Звертайтесь до органів місцевої влади з проханням про знищення комах та гризунів, а також проведення дезінфекції на підтоплених територіях.

ҐРУНТ

Використання землі для сільськогосподарських робіт рекомендується після проведення дослідження ґрунту за мікробіологічними показниками.

Після сходу води з ґрунтового покриву необхідно:

провести рекультивацію земель(очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів – гілля, будівельних конструкцій тощо та перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) в разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом, призначеним для цього;
колодязі звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;
провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
трупи загиблих тварин та птиці зібрати й здати на утилізацію спеціалізованим закладам.
ІНФЕКЦІЙНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

У разі підозри на інфекційні захворювання (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі в животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб змінний і може бути незвичним.

З рекомендаціями щодо заходів, які необхідно здійснювати на потерпілих внаслідок повені територіях, можна ознайомитися за посиланням.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам і Вашим рідним допоможуть прості правила гігієни!

Джерело:http://kr.consumer.gov.ua/