Захворювання на африканську чуму свиней зафіксовано в Кропивницькому районі

09.08.2023

До Держпродспоживслужби в Кіровоградській області надійшло повідомлення про захворювання двох свиней віком 2 роки на території особистого підсобного господарства в селі Петрівка Компаніївської селищної ради Кропивницького району, де всього утримується 59 голів свиней. Спеціалісти Держпродспоживслужби та Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини терміново виїхали на місце утримання тварин та провели епізоотичне розслідування.

З огляду на наявність у хворих тварин клінічних ознак африканської чуми свиней (пригнічення, синюшність шкіри вух та підгрудка) ветеринарні фахівці здійснили відбір біологічного матеріалу (проби крові) для дослідження в Кіровоградській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби. Згідно з результатами було виявлено збудника африканської чуми свиней (АЧС). Згодом одна з хворих тварина загинула.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС було терміново проведено засідання місцевої державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кропивницькій РДА за участі начальника Кропивницького районного управління Держпродспоживслужби в області Віктора Заброди. Рішенням комісії затверджено план дій та визначено межі епізоотичного вогнища (територія особистого підсобного господарства), зону захисту радіусом 3 км (с. Петрівка та с. Павлівка Компаніївської селищної ради Кропивницького району). Також визначено зону спостереження (нагляду), до якої ввійшли такі села Кропивницького району: Сасівка, Гордіївка, Володимирівка, Першотравенка, Вишнівка, Богодарівка, Кременчувате, Червона Слобода, Бузова, Коротяк, Волошки, Лозуватка, Наглядівка, Інженерівка, Дружба, Тирлова Балка, Інгуло-Кам’янка та Лаврівка.

Зазначимо, що відповідно до вимог Інструкції з профілактики та боротьби з африканською чумою свиней все свинопоголів’я, яке утримувалося в епізоотичному вогнищі, підлягає умертвінню безкровним методом. Трупи тварин, а також контаміновані матеріали, відходи та інвентар необхідно спалити, місце спалення продезінфікувати.

Наразі на в’їзді до епізоотичного вогнища встановлено карантинний пост, забезпечено цілодобове чергування. Обмежено доступ стороннього транспорту та людей на час карантину з АЧС (40 діб).

Також проводиться робота з уточнення свинопоголів`я в зонах захисту та нагляду. Сигнальних повідомлень про випадки підозри на захворювання та загибель свинопоголів’я з навколишніх населених пунктів та господарств не надходило. Ситуація залишається на контролі.

Нагадаємо, що АЧС – це одна з найнебезпечніших хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати все, навіть потенційно інфіковане, свинопоголів’я. Водночас вірус АЧС не передається людині та є безпечним для її здоров’я. Зараження свиней у господарствах може відбуватися шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині), через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби, а також через диких кабанів, бродячих тварин, птахів та обслуговуючий персонал.

Щоб запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство Держпродспоживслужба в Кіровоградській області закликає власників тварин уважно спостерігати за станом їхнього здоров’я та дотримуватися правил біобезпеки:

  • перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття – лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе власник або персонал;
  • якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
  • перед входом у свинарник покладіть (в розрізану пластикову каністру) килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знищити бактерії та віруси на взутті;
  • не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
  • не випускайте свиней з хліва – їх не можна вигулювати;
  • не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
  • не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
  • щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, – обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
  • пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.

Звертаємось до громадян – у разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державних установ ветеринарної медицини та повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за тел.: (0522) 32 13 61.