Запобігання виникненню спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань

18.07.2022

В умовах воєнного стану збільшується ризик ускладнення санітарно-епідемічної ситуації щодо гострих кишкових інфекційних захворювань (ГКІ) та харчових отруєнь, особливо з настанням літнього сезону.
Найбільше масових випадків захворювання (11) цього року сталося у Львівській області. На Кіровоградщині спалахів ГКІ чи випадків масових харчових отруєнь не зареєстровано. Однак складні умови, в яких наразі перебувають громадяни України, вимагають посиленої уваги кожного до свого здоров’я та самопочуття, а як наслідок – санітарно-епідеміологічної ситуації в країні.
Тому ще раз звертаємо увагу громадян на необхідність дотримуватися наступних рекомендацій для запобігання виникненню спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань:
🔵перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
🔵не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
🔵не вживайте продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
🔵при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
🔵для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
🔵зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та протягом встановленого терміну;
🔵не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
🔵приготовані страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці, зберігайте виготовлені страви без холодильного обладнання не більше 2 годин;
🔵не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
🔵не виготовляйте багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
🔵при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
🔵для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
Детальніше – https://cutt.ly/RLJgY0R

ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області